Simpozionul

Hristos - Calea, Adevărul şi Viaţa

Ediţia a XIV-a

Mărturisirea şi trăirea credinţei

2 - 4 decembrie 2010






Calendarul manifestărilor
La Biserica Adormirea Maicii Domnului - Galata din Iaşi vor începe astăzi manifestările celei de-a XIV-a ediţii a Simpozionului Hristos, Calea, Adevărul şi Viaţa. La ora 17:00 va avea loc vernisajul expoziţiei de miniaturi şi icoane Lumină din lumină a studenţilor Facultăţii de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae a Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi. Mâine, de la ora 17:00, va fi organizată o întâlnire cu elevii şi studenţii, intitulată Tinerii, mărturisitori şi trăitori ai credinţei, iar sâmbătă, după slujba Vecerniei, va avea loc dezbaterea cu tema Mărturisirea şi trăirea credinţei. Sperăm ca prin intermediul acestui simpozion să conştientizăm pe credincioşii noştri şi pe cei care vor fi de faţă despre valoarea şi necesitatea mărturisirii credinţei şi a trăirii ei, a declarat pentru Radio TRINITAS pr. paroh Mircea Stoleriu, parohul Bisericii Adormirea Maicii Domnului, organizatorul simpozionului.

Constantin Ciofu - Ziarul Lumina - ediţia de Moldova, 02.12.2010

Joi, 2 decembrie, ora 17
Vernisajul expoziţiei de miniaturi şi icoane
Lumină din Lumină
Expun studenţii Facultăţii de Teologie şi ai Facultăţii de Arte din Iaşi
Participă:
Parohia Adormirea Maicii Domnului - Galata din Iaşi, în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae a Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi şi cu Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design a Universităţii de Arte George Enescu din Iaşi, a organizat joi seara vernisajul expoziţiei de miniaturi şi icoane Lumină din Lumină. Studenţii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi au fost prezenţi în Galeria de artă sacră a Bisericii Adormirea Maicii Domnului cu miniaturi, iar cei de la Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design au expus icoane şi mostre ale unor lucrări din laboratorul de restaurare. Vernisajul expoziţiei Lumină din Lumină este prima activitate din cadrul celei de-a XIV-a ediţii a Simpozionului Hristos, Calea, Adevărul şi Viaţa (2-4 decembrie) al cărui subiect de discuţie din acest an este Mărturisirea şi trăirea credinţei, temă ce se înscrie în seria manifestărilor Anului omagial al Crezului ortodox şi al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Încurajăm artiştii să aibă o relaţie cu Dumnezeu, pe care să o exprime prin icoană.

În deschiderea manifestării, părintele paroh Mircea Stoleriu a explicat că arta, poezia şi cântul religios reprezintă o mărturisire a credinţei. Expoziţia are o unitate tematică pentru că vizează sacrul. Arta picturii presupune o muncă foarte grea şi cere o răbdare deosebită. Cel care creează munceşte foarte mult. Cel care realizează o icoană este solicitat să fie un foarte bun desenator şi să caute să creeze o armonie cromatică. Toate acestea sunt o posibilitate ca un artist să se formeze şi să fie el însuşi un om valoros. Ne bucurăm că aici noi încurajăm artiştii să aibă o relaţie cu Dumnezeu pe care să o exprime prin icoană, a spus pr. paroh Mircea Stoleriu. Prof. dr. Nicoleta Melniciuc de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iaşi şi-a exprimat bucuria pentru faptul că expoziţia Lumină din Lumină are loc de patru ani, în colaborare cu Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi. Pentru noi este foarte importantă colaborarea cu Universitatea de Arte. Secţia de Conservare-restaurare carte-document de la facultatea noastră încearcă să reînvie miniatura bisericească şi miniatura religioasă. Arta miniaturii are rădăcini adânci în Moldova, încă din sec. al XIV-lea, la Mănăstirile Neamţ, Suceviţa şi Dragomirna, a amintit prof. dr. Nicoleta Melniciuc.

La final, Corul Sfântul Ioan Cucuzel, dirijat de Gabriel Corolea, a susţinut un concert de colinde.

Constantin Ciofu - Ziarul Lumina - ediţia de Moldova, 04.12.2010

Vineri, 3 decembrie, ora 17
Tinerii mărturisitori şi trăitori ai credinţei
Sunt invitați să participe toți tinerii doritori
A concertat Corul psaltic Sf. Ioan Cucuzel
Sâmbătă, 4 decembrie
Ora 16 Vecernie
Ora 17 Mărturisirea şi trăirea credinţei
Au luat cuvântul:
  1. Pr. Mircea Stoleriu - Cuvânt de deschidere
  2. Prof. dr. Constantin Cucoș - Credință și ecumenism
  3. Prof. dr. Liviu Cuțitaru - Entropie și structură
  4. Pr. lect. dr. Ilie Melniciuc - Tezaurul credinței
  5. Lect. dr. Bogdan Nicolau - Pelerinajul
  6. Pr. Mihai Mărgineanu - Credința și cultul
  7. Pr. lect. dr. Adrian Dinu - Practica credinței ortodoxe
  8. Pr. prot. Constantin Andrei - Concluzii
  9. Pr. Mircea Stoleriu - Cuvânt de încheiere
Organizator și moderator:
Pr. Mircea Stoleriu

Parohia Adormirea Maicii Domnului - Galata din Iaşi a organizat în urmă cu două zile o dezbatere în cadrul Simpozionului Hristos, Calea, Adevărul şi Viaţa, ediţia a XIV-a. Sesiunea de comunicări a fost moderată de pr. paroh Mircea Stoleriu şi a fost precedată de slujba Vecerniei. În sala de conferinţe a Bisericii Adormirea Maicii Domnului invitaţii au expus referate de o mare profunzime şi frumuseţe, după cum a apreciat părintele paroh Mircea Stoleriu. Prof. univ. dr. Constantin Cucoş, prodecanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi, a vorbit despre modul cum trebuie să facem mărturisirea de credinţă şi despre cum să trăim credinţa, cu sinceritate, eliminând formalismul. În continuare, prof. dr. Codrin Cuţitaru de la Facultatea de Filologie a Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi a explicat cum credinţa trece uneori din domeniul raţionalului în cel al supraraţionalului.

Lect. dr. Bogdan Neculau de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi, inspector management educaţional al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi şi realizatorul emisiunilor de viaţă spirituală la Radio Iaşi, a vorbit despre pelerinaj, ca formă de mărturisire şi trăire a credinţei. Părintele Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iaşi 1, a vorbit despre importanţa presei religioase, care vine în întâmpinarea oamenilor, ajutându-i să înţeleagă credinţa pentru a o mărturisi. Pr. lect. dr. Ilie Melniciuc de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iaşi şi slujitor la Biserica Sf. Nectarie din Iaşi a susţinut o prezentare a trăirii şi mărturisirii credinţei din Noul Testament, oferind mai multe exemple din Sfânta Scriptură. Pr. lect. dr. Adrian Dinu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi şi slujitor la Biserica Adormirea Maicii Domnului - Galata a vorbit despre Taina Mărturisirii, despre participarea la sfintele slujbe, despre rugăciune ca formă de mărturisire şi trăire a credinţei. Părintele Mihai Mărgineanu de la parohia Toma Cozma din Iaşi a atras atenţia asupra formalismului la care se ajunge uneori, chiar din dorinţa de a trăi şi mărturisi credinţa.

La final, corul Bisericii Adormirea Maicii Domnului, dirijat de George Chirilă, a susţinut un concert de colinde.

Simpozionul Hristos, Calea, Adevărul şi Viaţa, ediţia a XIV-a, a debutat joi seara cu vernisajul expoziţiei de miniaturi şi icoane Lumină din Lumină, ediţia a VI-a. În cea de-a doua zi a simpozionului, pe 3 decembrie, elevii şi studenţii din Iaşi au participat la o întâlnire intitulată Tinerii, mărturisitori şi trăitori ai credinţei. După ce părintele paroh Mircea Stoleriu a prezentat referatul principal, participanţii au fost împărţiţi în două grupe (o grupă a vorbit despre mărturisirea credinţei, iar cealaltă despre trăirea credinţei). La final, un reprezentant din fiecare grupă a prezentat concluziile. Cred că cele trei seri care au adunat un număr mare de credincioşi vor fi folositoare pentru că s-au enunţat multe idei frumoase. Credincioşii noştri au văzut venind aici profesori laici şi preoţi care L-au mărturisit pe Hristos. A fost la un moment dat o foarte frumoasă simbioză: expoziţia de icoane şi de miniaturi şi corurile care au intonat colinde. Toate acestea au făcut din simpozionul nostru un moment frumos şi ziditor. Cred că pe viitor vom şti să mărturisim şi să trăim credinţa mai profund, a declarat pr. paroh Mircea Stoleriu.

Constantin Ciofu - Ziarul Lumina - ediţia de Moldova, 06.12.2010