Sinaxar 2 Octombrie

 

În această lună, în ziua a doua, pomenirea Sfântului sfințitului Mucenic Ciprian vrăjitorul și a sfintei Iustina fecioara.

ciprian si iustinaAcesta era din Antiohia Siriei în vremea împăratului Deciu (către 250), de bun neam și bogat, filozof și vrăjitor cumplit. Și a fost câștigat la credința cea întru Hristos de către Iustina fecioara și creștina, care pe toate demonicele lui lucrări ca pe o pânză de păianjen le-a sfărâmat, fiind și ea din Antiohia. Căci un bărbat oarecare elin, numit Aglaid, de dragostea frumuseții ei rănindu-se și neajungându-și scopul a venit la Ciprian; iar acesta de trei ori trimițând demonii către tânăra, n-a izbutit nimic. Deci după ce a cunoscut că meșteșugul său este neputincios, s-a botezat și, arzând vrăjitoreștile sale cărți, a crezut în Domnul. Apoi a fost făcut episcop și pe mulți povățuindu-i la credința lui Hristos, a fost prins împreună cu Iustina de către stăpânitorul Damascului, și strunjindu-li-se coastele au fost băgați în cazan de fier; și fiind trimiși la Nicomidia li s-au tăiat capetele. Iar marele Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu, nu pe altul, ci pe acesta îl numea iubit Fecioarei. Și se săvârșește soborul lor la locul muceniciei, care se afla de acea parte, la locașurile lui Solomon.

Tot în această zi, pomenirea Preacuviosului părintelui nostru Teofil Mărturisitorul.

Preacuviosul Părintele și mărturisitorul nostru Teofil era monah cucernic pe vremea împărăției lui Leon Isaurul, a cărui necredință și rea pornire asupra sfintelor icoane văzând, a mers de l-a mustrat de față, și i-a zis ca este fără de lege și înaintemergător lui antihrist. Din care pricină pornindu-se împăratul cu mânie și cu urgie a poruncit de l-au bătut cumplit și l-au băgat în temniță, unde s-a chinuit cu foamea. Apoi scoțându-l, și nevrând să se supună, l-a trimis în exil departe, și acolo mulțumind lui Dumnezeu, și-a dat Aceluia sufletul.

Tot în această zi, pomenirea Sfântului nou Mucenic Gheorghe, care la Carageas a mărturisit, în anul 1794 și care de sabie s-a săvârșit.

Tot în această zi, pomenirea sfinților mucenici David și Constantin, prinți din Georgia.

Mucenicii David și Constantin, Prinți ai Aragvet, Georgia, au fost crescuți în credința ortodoxă, fiind nu numai conducători vrednici și curajoși dar și creștini evlavioși. Frații cei sfinți au apărat Georgia de invazia musulmană dar raportul numeric dintre cele două forțe militare era inegal. Comandantul militar arab Murvan-Abdula-Kasim, luîndu-i prizonieri, a încercat prin promisiuni meșteșugite să-i facă să accepte credința islamică. Dar cei di au rămas drepți în credința lor. Apoi Then Murvan-Kru ("cel tare de ureche") a cerut ajutorul vrăjitorilor pentru a-i întoarce pe frați de la creștinism. Însă aceștia au reușit să se apere de toate făcăturile lor cu ajutorul rugăciunii.

Văzînd hotărârea celor doi creștini, mahomedanii au poruncit să fie torturați și înecați în fluviul Rioni (în anul 740). Apa unde au fost aruncate trupurile a fost luminată de trei stâlpi de lumină. Creștinii au scos corpurile sfinților mucenici din apă și le-au îngropat într-o peșteră pe muntele Tskal--Tsiteli, în orașul Kutaisi.

În sec. al XII-lea, împăratul Bagrat cel Mare (1072-1117) aflîndu-se la vânătoare, a dat peste sfintele moaște aflate întregi și iradiind strălucitor. Împăratul a construit o biserică în cinstea lor, înființînd Mănăstirea Motsameti. La sfintele moaște ale fraților s-au petrecut multe vindecări.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.

Notă: În tradiția rusească se face pomenire, în această zi de 2 octombrie, de sfântul Andrei, cel nebun pentru Hristos. Dar grecii și românii îl pomenesc pe acesta la data de 28 mai.

Textul este preluat de pe site-ul Calendar Ortodox.