Sinaxar 2 Martie
În această lună, în ziua a doua, pomenirea sfântului sfințitului mucenic Teodot, episcopul Cirenei, din insula Cipru.
Sfântul Mucenic Teodot, născut în Galația - Asia Mică, era Episcopul Cirenei din Cipru. În timpul unei persecuții a creștinilor din timpul păgânului împărat Liciniu (311-324), Sf. Teodot îl mărturisea pe Hristos fără opreliști, cerându-le păgânilor să lase deoparte idolii și să se închine la adevăratul Dumnezeu. Sabin, ighemonul insulei Cipru, a ordonat arestarea episcopului și aducerea sa la judecată.
Auzind de porunca ighemonului, episcopul n-a mai așteptat după soldați ci s-a dus singur la ighemon, spunându-i: "Eu, cel pe care-l cauți, sunt aici. Am venit să-l propovăduiesc pe Domnul Dumnezeul meu. " Ighemonul a hotărât să fie bătut fără milă, să-l suspende de un copac și să-i scrijelească trupul cu obiecte ascuțite, după care l-a aruncat în închisoare. După cinci zile, Sf. Teodot a fost dus în fața ighemonului care, a presupus că după atâtea chinuri, sfântul a renunțat la credința lui ca să nu mai sufere mai mult.
Cu toate acestea, Sf. Teodot nu a încetat să-L proslăvească pe Hristos. La început, l-au pus pe un grătar de fier sub care au aprins un foc; apoi i-au bătut cuie în tălpi și l-au pus să meargă. Mulți dintre martorii suferințelor martirului au fost atât de impresionați de răbdarea cu care acesta îndura chinurile și de inspirația divină a cuvintelor sale, încât au crezut ei înșiși în Hristos. Auzind acestea, Sabin a ordonat să oprească tortura și să-l arunce pe sfânt în închisoare.
În timpul Sf. Constantin Cel Mare (prăznuit în 21 mai), creștinilor li s-a permis să-și manifeste credința și printre cei eliberați din închisori s-a aflat și Sf. Teodot. Acesta s-a întors în Cirene și după doi ani în scaunul episcopiei, a adormit întru Domnul în pace prin anul 326.
Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Isihie Sincliticul.
Acesta a trăit pe vremea împăratului Maximilian, fiind întâiul slujitor al palatului împărătesc și făcând totodată parte și din senat. După porunca împăratului ca toți creștinii care erau în armată, dacă nu se vor lepăda de Hristos, să fie dezbrăcați de uniformă și să petreacă viață de rând, Isihie a fost dezbrăcat de veșmintele cele de mult preț cu care era îmbrăcat, a fost îmbrăcat mai departe cu o haină proastă de lână fără de mâneci și a fost dus ca să trăiască laolaltă cu femeile. După aceasta, împăratul chemându-l la sine l-a întrebat dacă nu se rușinează că a fost coborât din cinstea de magistru la felul acela de viețuire cu totul necinstit, de vreme ce el, ca împărat, nu poate să așeze pe creștini în vredniciile și la puterea pe care Isihie o avea mai înainte. Dar sfântul Isihie spunând că cinstea din veacul acesta este trecătoare și că numai cinstea pe care o are cineva înaintea Domnului Hristos este veșnică și nesfârșită, împăratul a poruncit să i se lege o piatră de moară de gât și să fie aruncat în râul care se cheamă Oronte și în care sfântul și-a găsit sfârșitul său fericit.
Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Cvint, făcătorul de minuni.
Acest sfânt s-a născut în Frigia și a învățat acolo dreapta credință. Ducându-se apoi în satul Neolida, împărțea milostenii celor lipsiți. Dar în vremea împăratului Aurelian, ighemonul Rufin îl îndemna să jertfească idolilor, sub amenințarea cu moartea. Cum însă sfântul Cvint cu rugăciunea lui a vindecat pe ighemon de demonul de care era cuprins, acesta l-a lăsat în pace. Și iarăși fiind prins de cei ce se aflau la templul idolilor, deoarece întâmplându-se la un cutremur, templul și toate statuile care se găseau în el au căzut la pământ, cei ce-l țineau prins pe sfânt au fugit și l-au lăsat slobod. La patruzeci de zile de la cutremur venind în fruntea locului aceluia conducător Clearh și acesta fiind om superstițios și plin de teamă față de religia idolilor, a poruncit ca sfântul Cvint să fie din nou prins și să i se zdrobească fluierele picioarelor. Dar acestea îndată, cu puterea lui Hristos, s-au făcut din nou sănătoase. Iar după zece ani, de la zdrobirea picioarelor lui, timp în care mergând din loc în loc vindeca toată boala și toată slăbiciunea și ajuta pe săraci, s-a mutat la Domnul.
Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Nestor și a sfântului mucenic Tribimiu.
Acești sfinți erau de fel din cetatea chiverioților din Pergam. În vremea împărăției lui Decius cel nelegiuit, fiind aduși de închinătorii de idoli înaintea conducătorilor cetății și mărturisind pe Hristos au fost chinuiți în multe chipuri; dar pentru că au rămas neînduplecați în credința lor, li s-au tăiat capetele cu sabia.
Tot în această zi, pomenirea sfântului apostol Parmena, unul din cei șapte diaconi.
Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Troadiu și a celor împreună cu dânsul, care au pătimit mucenicia pe vremea împăratului Decius.
Sfântul Mucenic Troadiu a suferit pentru Hristos în Pontus Neocezareea, sub împăratul Decius (249-251), îndurând torturi oribile. Sf. Grigorie al Neocezareei (prăznuit în 17 noiembrie) i-a proorocit acestuia mucenicia și i-a văzut suferințele printr-o viziune. De asemenea, el i-a văzut sufletul cum ieșea din trup, odihnindu-se în bucuria cea cerească.
Tot în această zi pomenirea sfintei fecioare Eutalia, care de sabie s-a săvârșit.
Sfânta Eutalia a trăit în Sicilia și avea mamã pe o femeie greacă după neam, care era bolnavă de curgere de sânge și care își găsise în cele din urmã vindecarea în urma rugăciunilor sfinților mucenici Alfiu, Filadelf și Ciprin. Pentru aceasta, crezând în Hristos, s-a botezat împreună cu Eutalia, fiica ei. Un alt fiu al ei, cu numele Sermilian, auzind aceasta, a prins-o și a voit să o strângă de gât, dar scoasă fiind din mâinile lui de către o slujitoare a ei, a fugit. Sora lui, Eutalia, defăimând cu cuvinte aspre fapta cea cu totul urâtă pe care o încercase asupra mamei lor, acesta a întrebat-o: nu cumva și tu ești creștină? Da, i-a răspuns sfânta. Iar nelegiuitul acela, dezbrăcând-o, a biciuit-o cumplit și a dat-o unuia dintre servitori, ca să o batjocorească. Rugându-se însă sfânta, servitorul a orbit. Văzând aceasta Sermilian i-a tăiat capul cu sabia.
Tot în această zi pomenirea sfinților mucenici Andronic și Atanasia, care de sabie s-au săvârșit.
Tot în această zi pomenirea sfântului părintelui nostru Nicolae, preotul din Plana (Grecia).
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.
Textul este preluat de pe site-ul Calendar Ortodox.