Date despre biserică

Prin voia lui Dumnezeu, anul 1989 a oferit posibilitatea celor care locuiau în noile cartiere de blocuri să-şi constuiască şi biserici. Au fost înfiinţate noi parohii şi au fost trimişi preoţi cu misiunea de a zidi împreună cu credincioşii sfintele locaşuri.

Pentru cartierele Galata şi Mircea cel Bătrân din Iaşi a fost trimis la 1 iunie 1990 preotul Mircea Stoleriu. El a fost întâmpinat de un grup de credincioşi, un entuziast comitet de iniţiativă a construirii bisericii, din care au făcut parte: Lefter Pavel, Păduraru Dumitru, Postolachi Gheorghe, Constantin Sârghia, Lefter Valentina, Constantin Maria, Tofan Toma, Spătaru Maria, Elena Zaharia ş.a.

Acum a fost ales ca arhitect dl. Ioan Sasu iar pentru rezistenţă dl. dr. ing. Adrian Mihalache.

Urmând recomandările Î.P.S. Daniel, părintele Mircea Stoleriu şi dl. arh. Ioan Sasu au gândit proiectul viitoarei biserici astfel încât el să facă faţă unei activităţi pastorale şi misionare la nivelul cerinţelor timpului.

La 23 noiembrie 1990, în prezenţa a numeroşi credincioşi având în frunte un sobor de preoţi, s-au citit Acatistul Adormirii Maicii Domnului şi rugăciuni de binecuvântare a lucrărilor. Apoi, cântându-se Sfinte Dumnezeule şi Apărătoare Doamnă, utilaje de mare putere au început să sape fundaţia noii biserici.

Acesta a fost începutul !

La 21 noiembrie 1996, fiind terminat demisolul, Î.P.S. Daniel a săvârşit Sf. Liturghie şi a dat binecuvântare ca să se slujească în demisol până la terminarea bisericii.

Acum construcţia bisericii este într-un stadiu avansat. Se lucrează la terminarea acoperişului din tablă de cupru şi la tencuieli interioare şi exterioare, şi sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, s-o terminăm cât mai repede.

Odată cu construţia a început în jurul bisericii şi o intensă viaţă spirituală, iniţiativele preotului paroh şi ale consiliului parohial fiind susţinute şi stimulate de enoriaşi.

În atenţie au stat totdeauna durerile şi nevoile oamenilor. Pentru cei aflaţi în nevoie din parohia noastră sau din alte părţi s-a organizat strângerea de ajutoare, pentru cei înfometaţi se oferă în fiecare sâmbătă câte o masă; n-au fost uitaţi nici bătrânii, bolnavii şi cei fără sprijin.

O atenţie deosebită s-a acordat păstrării şi stimulării dreptei credinţe, vieţuirii în pace şi frumuseţe; s-au organizat lunar, din 1990, conferinţe (Convorbiri Spirituale) pe teme creştine de actualitate şi, începând cu anul 1996, s-a organizat şi simpozionul Hristos: Calea, Adevărul şi Viaţa (deja la a zecea ediţie); tineretul a fost atras la corul parohiei şi la multe alte activităţi misionare, caritative, cultural-teologice (alături de ceilalţi credincioşi); s-au făcut excursii pe trasee duhovniceşti.

Faptul că în faţa bisericii se află o şcoală ne-a făcut să cultivăm o bună relaţie cu aceasta, concretizată în multe activităţi cu scop educativ, moral-religios. În acest sens s-au organizat Seri de rugăciune şi meditaţie, pe categorii de vârstă cu elevii şi separat cu studenţii.

În data de 13 octombrie 2007, altarul bisericii a fost sfinţit de către P.F. Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Au fost prezenţi:


Cuvântul P.F. Daniel la Sfinţirea Altarului bisericii noastre din 13 octombrie 2007

Aici puteţi vedea fotografii şi secvenţe filmate de la acest eveniment.


Activitatea pastoral-liturgică a parohiei este susţinută de:


La biserica noastră au mai slujit ca îmbisericiţi şi:

Aspecte din etapele construcției

2000
2001
2002
2003
2004